fbpx

Hva er et mikrolån?

Et mikrolån er et lån på et lite beløp med kort nedbetalingstid. De fleste mikrolån ligger på mellom 5 000 og 10 000 DKK, men kan også være på et høyere eller lavere beløp. Det er mange tilbydere av mikrolån. Markedet er preget av hard konkurranse blant tilbyderne, noe som kun er en fordel for forbrukerne. Det betyr at rentene og gebyrene blir lavere. Mikrolån går ofte under andre navn som hurtiglån, SMS-lån og hurtiglån. Felles for alle lånene er at det er lån på et lite beløp. Gjennom årene har mikrolån blitt kritisert for høye renter og høye gebyrer. Det har blitt bedre med årene, men gebyrene og rentene kan fortsatt være svært høye i dag. Derfor er det alltid viktig at du tenker deg om før du tar opp et mikrolån.

Et mikrolån er forbundet med stor anonymitet. Ingen blander seg inn i hva du bruker pengene til. Har du tatt opp lån i banken har du med stor sannsynlighet blitt spurt om hva du skal bruke pengene til. Det er ubehagelig for mange. Spesielt hvis pengene skal brukes til konsum. Dette unngår du med et mikrolån. Det hele foregår på nett og du er ikke i dialog med noen under søknadsprosessen. Du kan med andre ord bruke pengene på hva du vil. Enten det er drømmeferien, en uforutsett utgift eller noe helt annet.

Renter på mikrolån

Rentene er en prosentandel av lånebeløpet og beskriver hvor mye du må betale for å låne pengene, og mikrolån har et blakket rykte på lånemarkedet. Vi har alle hørt historier om folk som har tatt opp et hurtiglån eller et mikrolån og deretter blitt overrasket over de høye rentene og gebyrene. Det er også riktig at renter og gebyrer er noe høyere enn på andre typer lån. Til gjengjeld får du pengene dine raskt og de er veldig anonyme. Rentene og gebyrene har også forbedret seg betydelig de siste årene fordi så mange nye aktører har kommet inn på markedet. Lånetilbyderne utfordrer hverandre hele tiden på renter og gebyrer. Det kommer deg som låner til gode. Husk alltid å lese låneavtalen grundig før du tar opp et mikrolån. Du må kjenne vilkårene for lånet slik at du ikke tar opp et mikrolån med høyere renter og gebyrer enn du har råd til å betale.

Prisen på et mikrolån vil selvsagt variere avhengig av låneleverandøren og deres individuelle renter og satser. Renten på mikrolån vil ofte være litt høyere enn for andre lån, for eksempel et banklån som har lengre løpetid. Når du tar opp lån kan det være andre kostnader enn renter. Selv et rentefritt lån kan koste penger fordi du betaler gebyrer og lignende. Det totale tilbakebetalingsbeløpet vil variere avhengig av tilbyderen og deres individuelle kredittkostnader – det vil si hva det koster å sette opp lånet. Hvis du for eksempel trenger å låne 6.000 NOK, og kredittkostnadene er 1.608 NOK, betyr dette at ditt totale tilbakebetalingsbeløp blir 7.608 NOK. Og din månedlige betaling vil utgjøre 634 NOK. Hvis du betaler tilbake over 12 måneder.

Et øyeblikk

Vi ser etter samarbeidspartnere