Ikke bekyme dig. Dette er ikke en lånsöknad. Gå direkte til lånetilbudene
Behovet for rask økonomisk hjelp kan oppstå når man minst venter det. En uventet bilreparasjon, en ubetalt regning, eller en medisinsk utgift kan være nok til å skape press i hverdagen. I slike situasjoner blir muligheten til å låne penger raskt, ofte omtalt som “lån på dagen”, svært aktuell. I denne artikkelen får du en grundig innføring i hva lån på dagen er, hvordan det fungerer, hvem som tilbyr det, og ikke minst hva du bør passe på før du søker. Vi ser også på alternativer, risiko, lover og vanlige spørsmål rundt slike lån. Målet er at du skal ha et helhetlig grunnlag før du tar en økonomisk beslutning.
Lån på dagen er i prinsippet en enkel prosess, men bak kulissene er det mange automatiserte vurderinger og rutiner som gjør det mulig. I praksis søker du digitalt, og hele vurderings- og utbetalingsprosessen skjer raskt – i noen tilfeller innen én time.
Start med å sammenligne ulike långivere på nett. Bruk gjerne en sammenligningstjeneste som viser rentenivå, gebyrer og vurderinger.
Du må oppgi informasjon som navn, fødselsnummer, inntekt, gjeld, arbeidssituasjon, og ønsket lånebeløp. Mange långivere krever også at du logger inn med BankID.
Långiveren foretar en kredittsjekk og bruker interne algoritmer for å vurdere risiko og betalingsevne.
Får du godkjent søknaden, mottar du et konkret tilbud som inkluderer effektiv rente, terminbeløp, og nedbetalingstid.
Du godkjenner tilbudet digitalt med BankID.
Etter signering overføres beløpet direkte til din bankkonto, ofte samme dag.
Noen långivere kan utbetale lån på 15–30 minutter hvis du har konto i samme bank som dem. Andre bruker 1–3 timer. Ved søknader på ettermiddag eller kveld, kan utbetalingen skje førstkommende virkedag, med mindre långiveren har åpningstider i helger og kvelder.
Mange långivere henter dokumentasjon automatisk via BankID og Altinn, noe som gjør prosessen svært rask.
Lån på dagen tilbys ikke av alle banker, men primært av digitale forbrukslånsaktører og spesialiserte finansieringsselskaper. Disse selskapene opererer med høy grad av automatisering og har egne risikovurderingssystemer.
Eksempler på aktører:
Sammenligning bør alltid gjøres basert på effektiv rente, kundetilfredshet og tilgjengelighet.
De fleste långivere stiller grunnleggende krav som inkluderer:
Alle långivere er lovpålagt å foreta en kredittsjekk. Det betyr at din betalingsevne og økonomiske historikk blir vurdert via data fra for eksempel Bisnode eller Experian. Dersom du har høy gjeldsgrad, lav inntekt eller mange betalingsanmerkninger, kan dette føre til avslag.
De fleste aktører bruker automatiserte systemer, men ved mer komplekse søknader, eller der søker har ujevn inntekt eller betalingsanmerkninger, kan en manuell vurdering bli nødvendig. Dette tar gjerne lengre tid, men gir også rom for skjønn.
Å få lån på dagen med betalingsanmerkning er vanskelig, men ikke umulig. Enkelte långivere tar høyere risiko og tilbyr lån til personer som har hatt økonomiske problemer, men dette skjer med høyere rente og ofte lavere lånebeløp.
Noen långivere ser på fremtidig betalingsevne, og ikke bare historikk. Har du fått fast jobb, betalt ned gamle krav og ikke lenger har aktive inkassosaker, kan enkelte tilby lån med høy rente.
Rentene kan være på 30–100 % effektiv rente årlig. Gebyrer og korte nedbetalingstider gjør det spesielt viktig å lese vilkårene nøye. Mange slike lån har krav om ukentlige avdrag.
Effektiv rente inkluderer nominell rente + alle gebyrer, og gir et reelt bilde av kostnadene. Eksempelvis kan en nominell rente på 17 % gi en effektiv rente på 35 % når gebyrer regnes med.
Lån på dagen omfattes av:
Det er også egne retningslinjer for hvor mye man kan låne i forhold til inntekt (gjeldsregisteret) og hvordan markedsføring skal foregå.
Nei, de fleste krever en eller annen form for stabil inntekt – lønn, trygd, eller pensjon.
Lånet går til inkasso. Du får betalingsanmerkning, og det kan føre til namsmann, trekk i lønn og rettslig inndrivelse.
Ja, i henhold til finansavtaleloven kan du når som helst innfri hele lånet uten ekstra kostnader utover påløpte renter.
Det finnes ingen øvre lovfestet grense, men långivere vurderer total gjeldsbelastning og inntekt.
Søk i Finanstilsynets virksomhetsregister eller sjekk omtaler på for eksempel Trustpilot.
Nei, slike opplysninger er konfidensielle og deles ikke med arbeidsgiver.
Nei, men du får fradrag for betalte renter i skattemeldingen.
Det finnes ikke et absolutt tak i loven, men Forbrukertilsynet har anbefalinger, og de fleste långivere ligger mellom 15–45 % effektiv rente.
Ja, hvis du har inntekt ved siden av studier. Studielån og stipend regnes sjelden som tilstrekkelig.
Du har 14 dagers angrerett etter at låneavtalen er inngått.
Swiftbanker.no er en del av Lacuna Digital ApS, Kvæsthusgade 5C, 5., 1251 København K. CVR: 38985981
Lån ordnet av Swiftbanker er bare et utvalg av lånemarkedet for nettlån og ikke alle lån. Swiftbanker mottar provisjon for lånene som blir arrangert. Dette sikrer at tjenesten er gratis å bruke for brukeren.
© Swiftbanker Norway 2022. All rights reserved.
Vi ser etter samarbeidspartnere