fbpx

Hvilke renter er det på et forbrukslån?

Renter er prisen som betales tilbake for å låne penger i en gitt periode. Årsaken til at det belastes renter er at långiver gir fra seg sin rett til å disponere over overskytende kapital i løpet av låneperioden. Rentene kan sees som kompensasjon for den utsatte råderetten.

Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mye lånet ditt vil koste deg, da renten og nedbetalingstiden din må fastsettes før du søker om lån. Det er imidlertid et utrolig viktig regnestykke for å kunne fortsette med lånesøknaden. Derfor bør du alltid se etter det lånet som har best rente, men som også kan være fleksibelt.

Renten beregnes normalt i prosent pr år, også kalt renten. Det betyr at dersom du låner 100 DKK, med en rente på 5 %, vil du skylde 105 DKK ved utgangen av året. Lånes 100 kr i 2 år med 5 % rente, skal 110 kr tilbakebetales etter enkel renteberegning eller 110,25 kr betales etter renters renteprinsipp.

Eksempel på lånekostnader

Hvis du vil starte et oppussingsprosjekt hjemme, men mangler penger til det. Da må du ut og finne den banken som kan gi deg det beste tilbudet på forbrukslån. Generelt har forbrukslån en nominell rente på mellom 6,39 % og inntil 21,95 %, og en effektiv rente fra 6,81 % til 24,4 %. Låner du for eksempel 150.000 kroner med en løpetid på 10 år og en effektiv rente på 13,2 %, blir lånekostnaden 112.5573 kroner. Totalbeløpet blir på denne måten 262.573 kroner.

Det koster derfor mye å ta opp et forbrukslån, og derfor er det viktig at du vurderer din egen økonomiske situasjon i forhold til om du i det hele tatt har råd til lån penger.

Forbrukslån er derfor en god løsning

Med et forbrukslån har du mulighet til å få mer penger mellom hendene og betale tilbake senere. Dette kan være nødvendig i flere situasjoner, for eksempel hvis du ønsker å kjøpe bil, leilighet, eller hvis du vil starte en bedrift eller et oppussingsprosjekt. Når det er sagt, er det ikke billig å lån penger, og derfor er det viktig å finne en bank som kan tilby lavere renter enn konkurrentene. Noen banker tilbyr også avdragsfrihet, noe som betyr at du kan betale renter for en periode, vanligvis opptil to måneder. Her vil ikke gjelden din gå ned, men du betaler ikke like mye. Dette kan være en fin gave hvis du har litt lavere inntekt i en periode.

Nedbetaling av lånet er noe annet som er greit å ha mulighet til. Det betyr at du som låntaker kan betale tilbake lånet når du trenger det. Du kan derfor betale hele lånet på en gang. Ikke alle banker tilbyr dette, da renten ikke teller her, og banken taper penger som følge av dette. Det er mange ting du bør vurdere før du lån penger, men så fort du har lest deg opp på dette og funnet en bank som tilbyr deg det som tilfredsstiller dine ønsker og krav, så har du penger til å gjøre akkurat det du vil.

Et øyeblikk

Vi ser etter samarbeidspartnere